27 Şubat 2011 Pazar

YOĞURTLU KÖFTE

                                                                        Yoğurtlu Köfte Malzemleri:

-5oo gr.Dana kıyma
-1 adet Soğan
-3 adet yumurta
-5 dilim bayat ekmek içi
-2 bardak yoğurt
-3 kaşık un
-1 kaşık tere yağı
-3 diş sarımsak
-1 çay bardağı sıvı yağ
-tuz,karabiber,kırmızı pul biber

Tarifi:

Derin bir kapta bir yumurta ve emek içiyle baharat ekleyerek yoğurun.Soğanı rendeleyin.
yoğurtu iki yumurta un ve dövülmüş sarımsakla çırpın.silindir şekli verin  una bulayıp kızartın ßorcama diziniz.Karışımı köftelerin üzerine döküp 170 derecede 20 dakika pişirin.Tereyağını kızdırın ve pul biber serperek olcağın altını kapatın.üzerine dökerek servis yapabilirsiniz.




                                                        Afiyet Olsun.

26 Şubat 2011 Cumartesi

PRATİK BÖREK



PRATİK BÖREK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:5 adet yufka
250-300 g. beyaz peynir
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
pulbiber
kızartmak için: sıvıyağ
YAPILIŞI : Bir kabın içinde beyaz peyniri iyice ezin.Üzerine çırpılmış yumurtaları dökün.İnce kıyılmış maydanoz ve pulbiberleri ekleyip karıştırın .Bu karışımı , üst üste konmuş 5 adet bir yarısına döküp yayın .Boş kalan diğer kısmı , dolu kısma doğru kapatın.Sigara böreği şeklinde sarın .Bu şekilde 10 dak. kadar bekletin .Daha sonra kızgın yağda kızartınSıcak olarak servis yapın .AFİYET OLSUN.

Reçelli Kalp

    Malzemeler:


->25o gram margarin
 -2 kahve fincanı pudra şekeri
-1adet limon rendelenmiş kabuğu
-1 adet vanilya
-aldığı kadar un ve reçel

 Reçelli Kalp Yapılışı: 

Oda sıcaklığındaki margarin,yumurtanın sarısı pudraşekeri,limon rendelenmiş kabuğu,vanilya ve unu bir kabın içinde iyi yoğurun.hazırladığınız hamurdan parçalar koparıp orta kalınlıkta açın.her bir parçadan kalıplar yardımıyla kalp şeklinde hamurlar yapın. kalpli hamurlardan orta kısımlarını bastırarak çukurlaştırın yağlanmış tepsiye dizip önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.fırından çıkardığınız kalplerin ortasına reçel döküp servis yapınız. 
                                                        .Afiyet Olsun.

24 Şubat 2011 Perşembe

Ayva Hoşafı Tarifi

                                                                                    Malzemeler:
-1 ayva 
-2 diş karanfil
-4 su bardağı su
-1 çay bardağı şeker
Ayva Hoşafı'nın Yapılışı:
1-Sert çekirdek yatağını çıkarın. 1-2 santim eninde küp küp doğrayın. Çekirdeklerini ayıklayın. Küçük bir parça tülbendin içine ayva çekirdeklerini ve karanfili koyun. Tülbendi bohçalayıp pamuklu bir iple bağlayın. 
2-Ayvaları 4 su bardağı su, ayva kabuğu ve hazırladığınız bohça ile birlikte tencereye koyun. Ayva yumuşayana kadar, yaklaşık 15 dakika kısık ateşte pişirin. Şekerini ilave edin. 5 dakika daha pişirdikten sonra ateşten alın. Soğumaya bırakın. 
3-Ayva kabuklarını ve bohçayı içinden çıkarın. Soğutarak servis yapın. Elma, armut gibi taze meyvelerin hoşafları da aynı şekilde yapılır. Ayva Hoşafını  arzu ederseniz küp küp doğranmış bir elma katabilirsiniz.

Peynirli İrmik Helvası

peynirli irmik helvası
Malzemeler:

1,5 su bardağı irmik


1 bardak toz şeker


2,5 su bardağı süt


125 gram tereyağı


250 gram dil peyniri(ya da isteğe göre antep peyniri)
süslemek için antep fıstığı,tarçın

Yapılışı:


1-Tereyağını eritip, irmiği ekleyin. Sararıncaya kadar kavurun.
irmiğin rengi kokusu çıkıncaya kadar.


2-Toz şeker eklenir ılık süt ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılıp kısık
ateşte pişmeye bırakılır.Pişmeye yakın yani 10-15 dk sonra dilimlenmiş
dil peyniri içine atılır ve hızlıca karıştırılır .üstüne bütün antep fıstığı ve
tarçın konularak mutlu bir şekilde 
servis yapılır. 
                             afiyet Olsun


ELMA KOMPOSTOSU

ELMA KOMPOSTOSU

7-8 KİŞİLİK

MALZEMELERİ:

-5oo gr.Elma

-2oo gr.Toz Şeker

-5oo ml.Su(2 Su Bardağı)

-4 Adet Karanfil

-½ Adet Limon Suyu (İsteğe Bağlıdır)

Yapılışı:

1-Elmalrı soyup,ikiye bölün ve çekirdek yataklarını çıkartın.Soğun su ile doldurulmuş bir tencereye atarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısıp  elmalar biraz yumuşuncaya kadar haşlayın ve süzdürün.
2-Diğer bir tencereye şekeri ,su ve karanfilleri koyun,bir taşım kaynattıktan sonra ateşi kısıp,haşlanmış elmaları ekleyin,birlikte biraz pişirip ateşten alın.

Not: Eğer limon suyu kullanıyorsanız katıp karıştırın.biraz buzdalabında bekletıp servisinizi yapınız.
                                                 afiyet olsun.

23 Şubat 2011 Çarşamba


DOMATESLİ YUMURTALI PATATES

Malzemeler:
(4 Kişilik)
  • 4-5 adet orta boy patates
  • 2 adet domates
  • 3 yumurta
  • 2-3 diş sarımsak
  • tuz
  • karabiber
  • Patatesleri kızartmak için sıvı yağ
 Yapılışı:
  1. Patatesleri soyun, yıkayın ve uzun uzun doğrayın. Çok ince olmasınlar.
  2. Kızgın yağda patatesleri kızartın.
  3. Herhangi bir fırın tepsisine kızartığınız patatesleri alın.
  4. Fırını ısıtmak için 160 dereceye getirin.
  5. Domatesleri bir kaba rendeleyin.
  6. Kaba yumurtaları kırın.
  7. Tuzunu ve karabiberini katıp karıştırın. Siz isterseniz başka baharatlarda ilave edebilirsiniz.
  8. Bu domatesli ve yumurtalı karışımı fırın tepsisindeki patateslerin üzerine dökün.
  9. 160 derece de yumurtalı harç pişene kadar pişirin. Patateslerin üzerinin yanmaması için fırının üst rafına tepsiyi yerleştirmeyin.
  10. Sıcak olarak servis yapınız.    afıyet olsun.

TERBİYELİ HAŞLAMA

TERBİYELİ HAŞLAMA İÇİN GEREKEN MALZEMELER:

- 500gr.kemıklı et
- 4 patates
- 2 havuç
- 2 soğan
- 1 dilim kereviz
- 1 çorba kaşığı margarin
- 5-6 tane karabiber
- 1 çorba kaşığı un
- 3 yumurta
 -1 limon
 -tuz
TERBİYELİ HAŞLAMA'NIN YAPILIŞI:

  Tercihen kol veya kürek olan iri parçalara bölünmüş kemikli eti bir tencerede on bardak suyla iri doğradığınız dört patates , iki orta boy havuç , dörde böldüğünüz iki orta boy soğan veya onbeş tane arpacık soğanı , bir dilim kereviz , beş altı tane karabiber ve yarım çorba kaşığı tuzla  iki saat kadar haşlayın .
Terbieyesini yapmak için ufak bir tencerede birer kaşık yağla unu sarartmadan kavurun ve sürekli karıştırarak içine iki bardak kadar kaynamakta olan haşlamanın suyundan ilave edin . Öte yandan bir limonun suyuyla çırptığınız üç yumurtanın sarısını da unlu et suyuna karıştırın . Hazırladığınız bu terbiyeyi altını iyice kıstığınız haşlamanın bulunduğu tencereye karıştırarak azar azar dökün . Soğutmadan servis yapın .
                                                   AFİYET OLSUN.

22 Şubat 2011 Salı

PEŞMELBA

PEŞMELBA

 5 KİŞİLİK

PEŞMELBA MALZEMESİ:
-100 gr.böğürtlen reçeli
-30 ml.su(2 çorba kş.)
-5 parça yarım komposto şeftali
-15 top vanilyalı dondurma
250 ml.krem şanti
-5 adet sade gofret

Peşmelba Yapılışı:
1.Melba sosunu hazırlamak için reçeli suyla birlikte bir robottan veya ezerek ince bir süzgeçten geçirin. 2.dondurma kaplarına 3'er top vanilyalı dondurma koyun üzerlerine birer şeftali yarımı yerleştirin.krem şantiyi bir sıkma torbasına doldurup kup bardaklarında ki dondurmaların üzerine sıkın.
3.hazırladığınız melba sosunu şantiy inin üzerinden dondurmalara doğru akıtarak kuplara bölüştürün.kenarlarına gofret saplayıp servis yapın.

GÜLLABİYE

GÜLLABİYE

5 KİŞİLİK.

Güllabiye  Malzemesi:
-250gr.buğday nişastası
(1 1/2 su bardağı)
-300 gr. bal
-500ml.su(2 su bardağı)
-150 dr.tereyağı(10 çorba kaşığı)
-150 gr.badem
(başlanarak kabukları soyulmuş)
-1 çorba kaşığı.gül suyu

Güllabiye Yapılışı:
1.nişastayı biraz suda eritin.tencerede balı,su ile bir taşım kaynatın.içine mişastayı ve tere yağını katıp,birkaç dakika tahta bir kaşıkla karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin..
2.Bademleri ve gül suyunu ekleyip kısık ateşte yaklaşık 15 dakika helvayı pişirmeyi sürdürün.
3.pişen helvayı ateşten alıp bir tepsiye dökün.Kepçenin tersi ile bastırarak tepsiye yayın.Soğuyunca baklava dilimi biçiminde keserek servis yapın.

TAZE FASULYE MÜCVERİ

TAZE FASULYE MÜCVERİ
5 kişilik
Malzemesi:
-1kg taze fasulye
-150 gr.tere yağı(10 çorba kaşığı)
-tuz
-taze çekilmiş karabiber
-3 adet yumurta
-15 gr.un(2 çorba kaşığı)
-1/2 çay kaşığı.yenibahar.

Yapışılı:

1.fasulyeleri,kenarlarını alarak ayıklayın.uzunlamasına ince şeritler biçiminde kesin.yıkayıp suyunu iyice süzdürün.
2.Teflon bir tavaya koyup,birkaç dakika kavurun.tavaya tere yağını da katıp,fasulyeler yumuşayıncaya kadar kavurmayı sürdürün.Tuzunu ve biberini serpip karıştırın.
3.yumurtaları ve unu bir kapta çırpıp tavadaki fasulyeleri üzerine dökün.Hızlıca karıştırıp,tavayı ateşten alın ve mücveri tavanın kendi sıcaklığında pişmeye bırakın.Altüst edip yeniden ateşe oturtun ve diğer yanını da biraz kızartın.
4.pişen mücveri,üzerine yenibahar serpip sıcak olarak servis yapın.

Arefe köftesi

AREFE KÖFTESİ
Malzemesi:
-8oo gr.kuzu kıyması
-2oo gr.soğan(ince kıyılmış)
(2 orta boy)
-tuz
-1 çay kaşığı anason
-2oo gr.ince bulgur
-1/2 çay kaşığı tarçın
-taze çekilmiş taze biber
-1/2 çorba kaşığı kakule(tohumları
çırpılıp,dövülmüş)
-1oo gr.taze badem(kaynatılarak
kabukları soyulmuş)
-1oo gr.tereyağı(6,5 çorba kaşığı)

YAPILIŞ:
1.kıymanın2/3'ünüve soğanın yarısını bir kaba koyup,tuz,anason ve bulguru da katarak yoğurun.
2.kalan kıymayı  tavada soğan ile kavurun.tarçını,karabiberi.kakuleyi ve bademi ekleyin.10 dakika daha kavurmayı sürdürüp,ateşten alın.
3.hazırladığınız bulguru etten elma büyüklüğünde parçalar kopartıp,parmağınızı ortasına bastırarak bir yuva açıniçine kavurduğunuz kıymadan koyup,ağzını kapatın ve avucunuzun içde yuvarlayıp bir tabağa koyun.Öteki köfteleri aynı biçimde yaparak doldurun.
4.tencerede  tuzlu su kaynatıp,köfteleri bölüm bölüm içine atın,10 dakika haşlayıp süzdürerek bir tabağa çıkarın.tavada tereyağını eritin.Yağ kızınca haşlanmış köfteleri tavaya dizip,kahvarengileşinceye kadar kızartın.süzdürerek yağdan alıp,sıcak servis yapın.